Keresés ebben a blogban

2016. január 6., szerda

Kerstin Gier: Silber – Az álmok első könyve (Silber-trilógia 1.)

Könyvmolyképző 2015
326 oldal
Fordította: Szakál Gertrúd


Ez vajon tényleg lehetséges?

Liv Silber álmai az utóbbi időben meglehetősen félelmetessé váltak. Az egyik végképp nem hagyja nyugodni. Ebben az álomban egy temetőben járt éjjel, és szemtanúja volt, amint négy fiú komor hangulatú, mágikus rituálét hajt végre. Ezek a fiúk azonban nagyon is valós kapcsolatban állnak Livvel, hiszen Grayson és három barátja tényleg léteznek. Liv nemrég iratkozott be abba az iskolába, ahová ők is járnak. Tulajdonképpen egészen kedvesek. De ami igazán ijesztő – még az éjszakai temetőknél is sokkal ijesztőbb –, az az, hogy a fiúk olyan dolgokat tudnak Livről, amiket nappal soha nem ejtett ki a száján – álmában viszont igen. 
Hogy miképpen, az tökéletes rejtély Liv számára, de egy jó kis rejtélynek Liv még soha nem tudott ellenállni…

Kerstin Gier megint megcsinálta, megint nagyot alkotott. Az Időtlen szerelem trilógia után kicsit izgultam, hogy képes lesz-e hozni azt a szintet, amit ott is. Hát, képes volt, sőt! A történet nagyszerű, humoros és aranyos, kicsit hátborzongató és misztikus, érdekfeszítő, az utolsó oldalig leköt, egyszer sem unatkozol, és a szerelmi szál is szépen ki van dolgozva.
Az egész egy költözéssel kezdődik Londonba. Liv szülei elváltak, az anyja új állást kapott, ezért most Liv, a testvére Mia, és a német dadusuk Lottie kénytelenek elhagyni Amerikát. A két gyerek nem nagyon repes az örömtől, azután meg végképp, miután kiderül, hogy az anyjuk, Ann, új szerelme, Spencer, is bekerül a képbe. Spencernek is van két gyereke, Grayson és Florence, akik ikertestvérek. Itt inkább csak Florence az, aki nem szeretné elfogadni az új fejleményeket.
Már itt jól kezdődik a sztori, viszont ez még messze nem minden. Akkor kezdenek igazán érdekessé válni a dolgok, amikor Liv Silber álmodik.
Liv
Egyik este Liv Graysonnal álmodik. Álmában követi a fiút egy temetőbe, ahol még három másik srác is felbukkan(Henry, Jasper, Arthur). Furcsa dolgok történnek, de elvégre ez csak egy álom, gondolja Liv. Viszont, amikor másnap mindenre részletesen emlékszik, és úgy tűnik, hogy a fiúk is emlékeznek őrá, na ott kezdődnek igazán a rejtélyek és bonyodalmak.

Liv szerintem egy igazán talpraesett lány, akit nehéz nem kedvelni. Tetszett, hogy mennyire bohókás, milyen életvidám, szereti a rejtélyeket, ahogy a húga Mia is, és mindig racionális. Logikusan gondolkodik, nem hisz mindenféle szörnyekben, ez nagyon sok humoros helyzethez vezet. :D 

 "Vonakodva néztem körül. Egy folyosón találtam magam, egy végtelennek tűnő folyosón, ahonnan számtalan ajtó nyílt jobbra és balra. Az ajtó, amelyen át beléptem, fűzöldre volt festve. Megsötétedett, régimódi fémveretek díszítették, és egy levélnyílás is volt rajta ugyanabból az anyagból. A csinos kis sárgaréz ajtógomb összegömbölyödött gyíkot formázott."

Számtalan vicces pillanat ólálkodott a sorok között. A Hamletes álmon például nagy jól szórakoztam. 
Az is tetszett, hogy mindenkinek megvan a saját különleges ajtaja az álmaihoz, ami a személyiségéhez igazodik. És hogy le lehet védeni, nehogy akárki hívatlanul bekukkantson.

"- Tehát én is biztosíthatom az ajtómat hívatlan látogatók ellen?
- Igen, sőt, célszerű lenne. - (...) - Könnyen előfordulhat, hogy másik is érdeklődnek az álmaid iránt. Sehol nem ismerheted meg jobban az embereket, és sehol nem tudhatsz meg többet a gyenge pontjaikról és a titkaikról, mint az álmaikban."

A négy srác közül Henry az, aki teljesen leveszi a lábáról az olvasót. Nagyon titokzatos, épp ezért olyan érdekes is, imád álmodni, csak úgy, mint Liv. Elég hamar meg is találják a közös hangot. Szépen, aranyosan alakul ki a kapcsolatuk, semmi kapkodás, semmi dráma. És Henry ajándéka a végén... jaj, már vártam, mikor teszi meg ^-^

A történetben van egy kis Hollófiúk, egy csipetnyi Gossip Girl, és egy nagy adag Kerstien Gier fantázia, ami igazán egyedivé teszi a könyvet.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit hoz a következő rész, mivel titkokból aztán van bőven. Tényleg csak ajánlani tudom. Akinek tetszett az Időtlen szerelem trilógia (vagy ha még nem is olvasta), az ne habozzon, gyorsan szerezze meg, mert megéri.





Borító: Eredeti, imádom! Nagyon kifejező, minden rajta van, ami kell.
Kedvenc szereplő: Liv, Henry, Mia, Grayson
Mélypont: Nem volt.
Fénypont: Amikor Henry megmenti a 13 éves Livyt + a végén Henry ajándéka.
Csillagozás: 5/5
KEDVENC!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése