Keresés ebben a blogban

2016. február 17., szerda

Melissa Landers: Elidegenítve (Elidegenítve 1.)

Maxim Könyvkiadó 2014
360 oldal
Fordította: Marczali Ferenc


Cara, a 17 éves diáklány az egyik legkiválóbb tanulója a midtowni középiskolának, amikor egy nap Ferguson igazgató behívja az irodájába. Nem mindennapi hírt közöl a lánnyal: Carát választották ki a L'eihrek arra, hogy egyik cserediákjukat fogadja otthonába egy teljes évre. Két évvel ezelőtt derült fény egy másik bolygó létezésére, melyen az emberekhez hasonló lények élnek, a L'eihrek. Bár kinézetükben szinte azonosak az emberi fajjal, de technológiájukban, felfogásukban, és az élethez való hozzáállásukban teljesen különböznek. Egy jóval fejlettebb fajt képviselnek, és céljuk a Földön élő emberekkel való barátságos kapcsolat kiépítése. Carának egy éve van rá, hogy megismerje Aelyxt, és vendégül lássa, majd ő maga is egy évet fog tölteni Aelyx otthonában. De nem egyszerű a helyzet, mivel az emberek kétkedve fogadják a más bolygóról érkező idegeneket. Carára nagy nyomás nehezedik, mert barátai is egyre bizalmatlanabbak Aelyxszel szemben. És ahogy az emberek és a L'eihrek kapcsolata egyre inkább kezd meginogni, úgy fűzik egyre szorosabb szálak a lányt Aelyxhez. Úgy tűnik, a két nép közötti összecsapás elkerülhetetlen. Az egyre baljósabb eseményeket felgyorsítja, mikor az emberek egy radikális csoportja megöl egy l'eihrit. Vajon milyen szerep jut Carának és Aelyxnek ebben a kiélezett helyzetben? Elég erős a szerelmük, hogy átvészeljék a megpróbáltatásokat, vagy örökre el kell engedniük egymást?


Az eleje kicsit nehezen indult be, de utána már csak úgy faltam a sorokat. 

Kezdem a borítóval, ami aaannyira szép *-* Kicsit az Upside Down filmre emlékeztet. 
A történet nagyon megfogott, azt hiszem a földönkívüliek lesznek az új kedvenceim. Érdekes volt az egész társadalmi leírás, hogy az emberek hogyan állnak hozzá az egész cserediák programhoz, hogy tényleg némelyek milyen messzire képesek elmenni a gyűlöletbe, ha az ismeretlenről van szó…

Nagyon tetszett a 
L'eihrek életmódja. Mindig érdekes egy új fajról olvasni. Nem tudunk meg minden részletet, de azért a lényeg ott van, és még ugye folytatás is lesz, úgyhogy nem kell búsulni, ha valaki kevésnek érezné a tudnivalókat.

Cara
Cara karaktere nagyon tetszett. Érdekes és szerethető. Azt
 hittem, hogy nem fogom kedvelni, amikor volt az a megjegyzése, hogy a szülei mennyire szeretik egymást, és ez milyen undi, mert miért nem képesek ők is veszekedni, mint a többi szülő… Szerencsére később már sokkal racionálisabban viselkedett, úgyhogy nem volt vele gond.A barátnőjét Torit, és exbarátját Ericet nem sikerül megszeretnem. Mind a ketten eléggé ellenszenvesek voltak, gonoszak és lekezelőek. Az, hogy a végén mik derültek ki, nem segített rajtuk a szememben.
Plusz Cara érvelései is nagyon tetszettek. Főleg, amikor magát és Aelyxet dumálta ki az apjának :D

Aelyx
Aelyx már az elején nagyon érdekelt. Jó volt, hogy néha az ő fejébe is beleláthattunk. Megfigyelhettük a reakcióit minden új dologra, ételre, amivel találkozott. És azok a vicces szövegek, amiket néha lenyomott... :D Nagyon édi a srác.
A Cara iránta kapcsolata is fokozatosan, szép lassan alakult ki. Az elején még megveti az embereket, de Cara figyelmessége és jósága az ő szívét is meglágyítja.
Imádtam, hogy milyen okos, hogy mindenre van válasza, és hogy mennyire kitartó. Alig várom, hogy a következő részbe még többet megtudhassak róla.

Aelyx egyik barátja Eron ugyan nem szerepelt sokat, de amit igen, abból az ember mindjárt megkedveli. Olyan szomorú volt ezért később a történtekről olvasni :(
Cara bátyja is felkeltette az érdeklődésemet, kíváncsi leszek, hogy belőle is mit tud még majd az írónő kihozni.


Borító: Imádom, nagyon-nagyon gyönyörű *-*
Kedvenc szereplő: Aelyx, Cara
Mélypont: Kissé száraz kezdés
Fénypont: Első csók, hajón levő közös jelenetek
Csillagozás: 4.5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése