Keresés ebben a blogban

2016. augusztus 24., szerda

Tracey Garvis Graves: Kötelék

Pioneer Books 2013
332 oldal
Fordította: Dörnyei Julianna Katalin

Amikor ​​a harmincéves tanárnőnek, Anna Emersonnak nyári munkát ajánl a Callahan család, hogy tanítsa a fiukat a Maldív-szigeteken bérelt nyaralójukban, gondolkodás nélkül rábólint a trópusi munkanyaralásra. T.J. Callahannek viszont semmi kedve elutazni. Már majdnem tizenhét éves, és ha a súlyos betegsége nem lett volna elég, az első tünetmentes nyarát a szüleivel és rengeteg tanulnivalóval kell töltenie.
Anna és T.J. egy hidroplánon közelítenek az úti céljuk felé, hogy csatlakozzanak a szülőkhöz, amikor a pilóta végzetes szívrohamot kap, ők pedig az Indiai-óceánba zuhannak. Szerencséjükre, kisodródnak egy sziget partjára. De bármennyire is idillikusnak tűnik a hely, gyorsan kiderül, hogy lakatlan, nincs ivóvíz és élelem, sem menedék. Csupán egyetlen céljuk lehet, hogy életben maradjanak, amíg megmentik őket.
A napokból azonban hónapok, sőt évek lesznek, s miközben megtanulják, hogyan gondoskodjanak magukról, Anna rájön, bármilyen veszélyek leselkednek is rájuk a szigeten, az a legnagyobb, hogy T.J. időközben kamaszból férfivá érett.

Most olvastam újra másodszor, és azt kell mondja, hogy még mindig ugyanannyira imádom. Ha nem jobban. :)
Emlékszem, először egy kicsit féltem elolvasni a könyvet a nagy korkülönbség miatt a két szereplő között, viszont annyian ajánlgatták és szerették, hogy gondoltam, akkor még se lehet az annyira fura. És nem is volt. T.J. és Anna nem az egyik percről a másikra szeret egymásba, hanem szépen fokozatosan alakul ki bennük az érzelem. Olyan körülmények között, ahol csak egymásra tudtak támaszkodni, nem is csoda, hogy ez történt. Ahogy telnek az évek, T.J. és Anna egyre közelebb kerül egymáshoz, Anna már nem csak egy kamaszt lát benne, hanem egy férfit, aki mellett biztonságban érezheti magát.

T.J. Callahan
"
Szükségem volt rá, és annak a gondolata, hogy elszakítanak tőle, annyira fájt, hogy magam sem akartam elhinni."

Nagyon megszerettem a könyvet, mert a történet annyira valóságosnak hatott. Tudom, hogy volt benne pát egészen hihetetlen rész is, de azt is, hogy csodák igenis léteznek. És miért ne kaphatott volna pár égi csodát T.J. és Anna is?!

"
A vacsora mindig különleges, ha te magad ölted meg, és nem az ölt meg téged."


Jó volt együtt izgulni Annáékkal, végigkövetni a szigeten való életüket - ami egyáltalán nem volt unalmas - mosolyogni pár édes jeleneten és a delfinekkel úszni.
Már az első olvasás után tudtam, hogy újraolvasós lesz a könyv, és szerintem lesz még sokszor elő fogom venni, annyira szeretem. <3



SPOILER!

Miután Anna és T.J. megmenekültek, elkezdtem aggódni, hogy akkor most mi lesz velük a továbbiakban. Azt hittem, hogy mindjárt az elején lesz valami nézeteltérés és szakítanak, de szerencsére nem ez történt. T.J. már 20 éves és együtt élnek Annával. Tetszett, hogy milyen harmóniában élnek továbbra is, nem törődve mások gonoszkodó véleményével.
Viszont  később sajna tényleg eltávolodtak egymástól, mivel Anna szerette volna, ha T.J. is megtapasztalja, amit a korabeliek, nem akarta, hogy leragadjon, anélkül, hogy mindent megélt volna. Tudom, hogy Anna ezt csak jóságból tette, de akkor is. :( Szom
orú volt olvasni, hogy mennyire elveszettek egymás nélkül.
Szerencsére a vége csupa happy end, amitől a szívem csak még jobban megolvadt. Örülök, hogy Annának nem kellett lemondania a gyerekekről, T.J. minden álmát teljesítette.
SPOILER VÉGE!

"- Annyira édes vagy velem!
Közelebb húzott magához, és ezt mondta:
- Nem esik nehezemre, Anna.
A szemét bámultam, ő pedig ringani kezdett. A kezeimmel átfontam a nyakát, és táncolni kezdtünk, körbe-körbe a puha, meleg homokon.
- Neked sem kell zene, ugye?
- Nem - felelte T.J. - De te kellesz."


Borító: Annyira gyönyörű *-* sokkal szebb, mint az eredeti :))
Kedvenc szereplők: természetesen Anna és T.J., de Ben is egy nagy arc T.J. haverja
Mélypont: amikor szakítottak
Fénypont: első csók, a Dirty Dancing emelés, a cápa utáni lakoma, szállodai jelenet,

Csillagozás: 5/5 KEDVENC!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése